მაისი 5, 2023 ქვიზები სურსათის უვნებლობის შესახებ ევროპის დღე - 6 მაისი 2023 ქვიზის დაწყებაPage 1 of 21 სურსათი არის: ადამიანის საკვებად განკუთვნილი პროდუქტი ცხოველის საკვებად გამოსაყენებელი პროდუქტი ორივე ზემოჩამოთვილი Page 2 of 21 საკვები არის: ადამიანის საკვებად განკუთვნილი პროდუქტი ცხოველის საკვებად გამოსაყენებელი პროდუქტი ორივე ზემოჩამოთვილი Page 3 of 21 უვნებელი სურსათი არის: ნებისმიერი სურსათი, რომელიც მიზნობრივი გამოყენების შემთხვევაში ზიანს არ მიაყენებს ადამიანის ჯანმრთელობას ეს არის ნებისმიერი ქვეყნის მოსახლეობის ხელმისაწვდომობა საჭირო რაოდენობისა და კვებითი ღირებულების მქონე უვნებელ სურსათზე ორივე ზემოაღნიშნული Page 4 of 21 სასურსათო უსაფრთხოება ნიშნავს: ეს არის ნებისმიერი ქვეყნის მოსახლეობის ხელმისაწვდომობა საჭირო რაოდენობისა და კვებითი ღირებულების მქონე უვნებელ სურსათზე ნებისმიერი სურსათი, რომელიც მიზნობრივი გამოყენების შემთხვევაში ზიანს არ მიაყენებს ადამიანის ჯანმრთელობას ორივე ზემოაღნიშნული Page 5 of 21 სურსათის ხარისხი არის: ნებისმიერი სურსათი, რომელიც მიზნობრივი გამოყენების შემთხვევაში ზიანს არ მიაყენებს ადამიანის ჯანმრთელობას ეს არის ნებისმიერი ქვეყნის მოსახლეობის ხელმისაწვდომობა საჭირო რაოდენობისა და კვებითი ღირებულების მქონე უვნებელ სურსათზე პროდუქტის ისეთი თვისებები, როგორიცაა ზომა, ფერი, ფორმა, შეფუთვა, ეტიკეტირება, ა.შ. Page 6 of 21 ადამიანი მოხმარებისათვის განკუთვნილი სურსათი შეიძლება იყოს: ცხოველური წარმოშობის მცენარეული წარმოშობის არცერთი ორივე Page 7 of 21 სურსათის უვნებლობაზე პასუხისმგებელი არის: გარემოსდაცვითი ზედამხედველობის დეპარტამენტი სურსათის ეროვნული სააგენტო სოფლის მეურნეობის სამინისტრო „სახალხო კონტროლი“ Page 8 of 21 ეტიკეტზე დატანილი ინფორმაცია მოიცავს: სურსათის დასახელებას ინგრედიენტების ჩამონათვალს სურსათის რაოდენობას თარიღს ყველა ზემოჩამოთვლილს არცერთს Page 9 of 21 სურსათი შეიძლება დაბინძურებული იყოს: ქიმიურად ფიზიკურად ბიოლოგიურად არცერთი ყველა Page 10 of 21 „კარაქი“ შეიძლება ეტიკეტზე იქნას დატანილი მხოლოდ იმ შემთხვევაში, თუ: თუ პროდუქტის წარმოებისათვის გამოყენებულია მცენარეული ცხიმი ან სხვა ცხიმი თუ პროდუქტის წარმოებისთვის გამოყენებულია მხოლოდ რძის ცხიმი ორივე ზემოჩამოთვილი არცერთი Page 11 of 21 მომხმარებელთა უფლებებს უნდა იცავდეს: თავად მომხმარებლები სამოქალაქო საზოგადოება სახელმწიფო ორგანოები არცერთი ყველა. Page 12 of 21 ევროკავშირთან ასოცირების ხელშეკრუელბის ფარგლებში მიმდინარეობს: საქართველოს კანონმდებლობის დაახლოება ევროკავშირის კანონებთან ვაჭრობის გამარტივება და ტექნიკური ბარიერების გაუქმება ქართველი მწარმოებლების ხელშეწყობა და შესაძლებლობების განვითარება ყველა ზემოჩამოთვლილი არცერთი Page 13 of 21 პროდუქტის ქიმიური დაბინძურება შეიძლება გამოწვეული იყოს: მცენარეთა დაცვის საშუალებების (პესტიციდების) არასწორი მოხმარების შედეგად მინერალური და სინთეტიკური სასუქის არასწორი გამოყენების შედეგად სხვა ქიმიური საშუალებების არასწორად გამოყენების შედეგად ყველა ზემოჩამოთვილი არცერთი Page 14 of 21 სურსთის უვნებლობაზე პასუხისმგებელი არის: ფერმერი გადამამუშავებელი გამყიდველი მომხმარებელი ყველა არცერთი Page 15 of 21 მაღალი რისკის სურსათად მიიჩნევა: ხილი, ბოსტნეული, სოკო, კენკროვნები, მარცვლოვნები და პარკოსნები სხვადასხვა ცხოველისა და ფრინველის ხორცი, თევზი, კვერცხი, რძე და რძის ნაწარმი და მათგან დამზადებული პროდუქტები არცერთი ორივე Page 16 of 21 დაბალი რისკის სურსათად მიიჩნევა: ხილი, ბოსტნეული, სოკო, კენკროვნები, მარცვლოვნები და პარკოსნები სხვადასხვა ცხოველის, მათ შორის ფრინველის ხორცი, თევზი, კვერცხი, რძე და რძის ნაწარმი და მათგან დამზადებული პროდუქტები არცერთი ორივე Page 17 of 21 ჩამოთვლილთაგან ალერგიული სურსათი არ არის:თაფლი რძე თაფლი სიმინდის ფქვილი კვერცხი კაკლოვნები, მიწისთხილი ხორბლის ფქვილი თევზი სოია Page 18 of 21 რძის და ხორცპროდუქტები უვნებლობის მხრივ განეკუთვნება: დაბალი რისკის სურსათს მაღალი რისკის სურსათს Page 19 of 21 სურსათის/ცხოველის საკვების უვნებლობის, ცხოველთა ჯანმრთელობისა და მცენარეთა დაცვის ძირითადი პრინციპებია: რისკის ანალიზი პრევენცია გამჭვირვალობა მომხმარებელთა ინტერესების დაცვა ყველა ზემოჩამოთვილი Page 20 of 21 სურსათის უვნებლობის სტანდარტების დანერგვა და სერტიფიცირება არის: სავალდებულო ნებაყოფლობითი Page 21 of 21 ტექნიკური რეგლამენტების შესრუელბა არის: სავალდებულო ნებაყოფლობითი გაგზავნა